Competència social i ciutadana




Aquesta competència fa referència a permetre l'acció social, el coneixement sobre l'evolució i organització de les societats i sobre les característiques i valors del sistema democràtic, així com exercir activament i amb responsabilitat els drets i deures de la ciutadania.

La competència social i ciutadana ha d'englobar i afavorir:


1. La comprensió crítica de la realitat històrica i social que ens 
ha tocat viure com a un poble amb retalls a les seves manifestacions
 d'identitat. La comprensió crítica de la nostra realitat en el món 
exigeix experiència, coneixements i consciència de l'existència de 
multitud de perspectives i no d'un
 pensament únic i oficial.
2. Entendre els trets de les societats actuals, 
la seva pluralitat i el seu caràcter evolutiu.
3. Exercir una ciutadania activa, integradora i democràtica,
 la qual cosa ha d'esdevenir d'una reflexió.

Entenent la reflexió cap a la democràcia (no controlada ni oficialista, que demana la participació de cada quatre anys de la població a les urnes), llibertat (no per poder elegir quins productes puc adquirir de la societat de consum, sinó més enllà d'aquesta llibertat), igualtat (referència a la igualtat d'oportunitats), solidaritat (i no la de donar doblers a organitzacions cada cert temps, sinó la definició en sí, gaudir de l'ajuda mútua sense esperar res a canvi), co-responsabilitat, participació...

Dins el marc de la L.O.E implica comprendre la realitat social en què es viu; implica aprendre a cooperar, a conviure i a exercir la ciutadania democràtica en una societat plural. Implica mostrar un sentiment de ciutadania global compatible amb la identitat local i l’exercici de la ciutadania activa i integradora; implica disposar d'habilitats per participar activament, construir, acceptar, practicar normes de convivència, exercir drets, llibertats, responsabilitats i deures cívics.

Sentir-se membre actiu d'una societat plural, on la diferència és el comú denominador. Significa aprendre a tolerar, educar i construir realitats amb  els altres, implica aprendre a conviure amb gent molt diferent, una de les tasques més importants i més complexes a les que pot fer front el nostre cervell: construir habilitats, generar estratègies i teixir complicitats per evitar, en la mesura de les possibilitats, el conflicte.  Implica participar com a ciutadà en el nucli familiar, en el barri, a l’escola i al municipi on viu, expressant la seva opinió i oferint les seves idees per millorar entre tots i per assegurar el nostre benestar. Implica ser tingut en compte per les institucions com membre  de la societat.

Interioritzar i construir, de manera progressiva, les normes de convivència adients al context canviant de la societat; es tracta de responsabilitzar-nos progressivament de la nostra vida i de les nostres accions.

Per concloure, la competència social i ciutadana ha de suposar adquirir les habilitats per a participar activament en la vida cívica, tot exercitant els drets, les llibertats, les responsabilitats i els deures cívics.


Metodologia S. XXI
Competències bàsiques